Ethän halua jättää jakamatonta kuolinpesää vaivaamaan mieltäsi tai perillisten vaivoiksi? Haluatko varmistaa, ettei testamenttisi jätä tulkinnan varaa? Asianajotoimisto Lehtinen & Koponen Oy palvelee asiantuntemuksella kaikissa testamentteihin, perintöihin ja perunkirjoituksiin liittyvissä kysymyksissä Lahden ja Heinolan seudulla sekä muualla Suomessa. Toimistomme asianajajilta löytyy vankka ammattitaito perhe- ja -perintöoikeudellisten toimeksiantojen hoitamiseen sekä pesänselvittäjinä ja -jakajina toimimiseen. Autamme myös muun muassa avioeroihin ja lasten huoltajuuteen liittyvissä kysymyksissä.
Testamentit
Perintöasioita kannattaa pohtia etukäteen, jotta perinnönjako saadaan aikanaan suoritettua tahtosi mukaisesti ja mahdollisimman sujuvasti. Etukäteen on myös hyvä miettiä ja suunnitella perintöverotuksellisia kysymyksiä. Ethän halua jättää aukkoja testamenttiin – ota yhteyttä asianajajiimme, niin me autamme sinua.
Jos testamenttia ei ole, ensisijaisia perillisiä ovat rintaperilliset. Jos perittävä on ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa eikä hänellä ole rintaperillisiä, perintö menee aviopuolisolle tai rekisteröidyn parisuhteen toiselle osapuolelle. Lesken kuoltua omaisuus jaetaan lesken perillisille ja ensin kuolleen puolison toissijaisille perillisille. Näitä toissijaisia perillisiä ovat vanhemmat, sisarukset ja sisarusten lapset.
Mikäli puolestaan rintaperillisiä tai puolisoa ei ole ollut, perintö menee vanhemmille, sisaruksille tai sisarusten lapsille. Serkut eivät enää peri omaisuutta perintökaaren mukaan.
Testamentilla voit määrätä koko omaisuuden jaosta tai vain osasta siitä. Sen avulla voi esimerkiksi parantaa lesken asemaa perinnönjaossa antamalla hänelle lakimääräistä enemmän määräysvaltaa omaisuuteen. Testamentilla voi myös esimerkiksi sulkea pois perillisten aviopuolisoiden avio-oikeuden perittävään omaisuuteen. Vaihtoehtoja on useita ja autamme mielellämme löytämään tahtosi mukaisen ratkaisun.
Perunkirjoitukset ja perinnönjaot
Perunkirjoitus on hoidettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän varat, velat, perilliset ja testamentinsaajat perinnönjakoa ja perintöverotusta varten. Perunkirjoituksen järjestää tavallisesti poismenneen puoliso tai lapsi – sellainen henkilö, joka tuntee parhaiten vainajan varallisuustilanteen. Perukirja pitää tehdä aina, myös silloin, kun vainajalta ei ole jäänyt omaisuutta.
Perukirjan laatimisessa kannattaa käyttää apuna asianajajaa, jotta lain sille asettamat vaatimukset ja perukirjan verovaikutukset tulevat huomioiduiksi asianmukaisesti. Kokoamme puolestasi perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat vainajan varoista ja veloista sekä tilamme sukuselvityksen.
Perunkirjoituksen jälkeen, sitten kun mahdolliset velat on maksettu, kuka tahansa pesän osakkaista voi vaatia perinnönjakoa. Pesän osakkaita ovat perilliset, tavallisesti vainajan lapset tai näiden jälkeläiset, sekä yleistestamentinsaajat. Jos perittävä oli kuollessaan avioliitossa, tehdään ensin omaisuuden ositus. Omaisuus voidaan jakaa kokonaan tai osittain, ja pesän osakas voi myös luopua perinnöstä esimerkiksi omien lasten hyväksi. Eri vaihtoehtoja on hyvä käydä läpi osaavan asianajajan kanssa.
Yhteydenottolomake