Työyhteisösovittelu Lahden ja Heinolan seudulla

Toimistostamme löydät asiantuntevaa näkemystä työyhteisösovitteluun. Palvelemme työyhteisösovittelun merkeissä Lahden seudulla, Heinolassa ja muualla Suomessa. Työyhteisösovittelu tarjoaa mahdollisuuden ratkaista rakentavasti työyhteisön sisäiset ristiriidat ja palauttaa toimiva vuorovaikutus arkeen. Kun työyhteisön ilmapiiri kuormittuu, ulkopuolinen ja puolueeton sovittelija auttaa löytämään tien ulos konfliktista – yhdessä, luottamuksella ja konkreettisin askelin.

Mitä työyhteisösovittelu on?


Työyhteisösovittelussa käsitellään erilaisia työelämän ristiriitoja ja vuorovaikutushaasteita, kuten:

  • epäselvyyksiä työnjaossa tai pelisäännöissä
  • epäasiallista käytöstä tai koettua häirintää
  • työpaikkakiusaamista tai jännitteitä kollegoiden välillä

Tavoitteena on löytää yhteinen ymmärrys ja sopia konkreettisista toimintatavoista, jotka tukevat sekä työn tekemistä että hyvinvointia työpaikalla.

Sovittelun hyödyt


Sovittelun kautta työyhteisö voi löytää uudenlaista yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja keskinäistä luottamusta. Prosessi vahvistaa työntekijöiden kykyä ottaa vaikeita asioita puheeksi rakentavasti ja antaa palautetta kunnioittavasti.


Sovittelulla on usein vaikutuksia, jotka ulottuvat työn ulkopuolelle – parempi työarki parantaa myös elämänlaatua.

Hyödyt näkyvät monella tasolla:


  • Yhteisöllisyys vahvistuu
  • Vuorovaikutus ja työilmapiiri paranevat
  • Työhyvinvointi ja jaksaminen lisääntyvät
  • Tuottavuus kasvaa, sairauspoissaolot vähenevät

Miten sovittelu yleisimmin etenee?


Sovulla työyhteisösovittelu rakentuu selkeästä ja vaikuttavasta viisivaiheisesta prosessista. Jokainen vaihe tukee muutosta omalla tavallaan:

1. Alkuinfo

Yhteisessä aloitustilaisuudessa sovittelija kertoo prosessin kulusta, sovittelun periaatteista ja roolistaan. Kaikki sovittelun osapuolet ovat mukana. Tämä tilaisuus auttaa orientoitumaan ja luo turvalliset raamit koko prosessille.

2. Yksilötapaamiset

Jokainen osapuoli tapaa sovittelijan luottamuksellisesti. Keskusteluissa käydään läpi tapahtumien taustat, tunteet ja tarpeet – mutta ennen kaikkea suunnataan katse tulevaan. Tavoitteena on auttaa osallistujia sanoittamaan toiveita ja tavoitteita yhteistyön kehittämiseksi.

3. Yhteistapaaminen

Tässä vaiheessa keskustellaan yhdessä, kuullaan eri näkemyksiä ja työstetään ratkaisuja tulevaisuuden yhteistyölle. Tapaamisessa keskitytään siihen, mitä tarvitaan, jotta yhteistyö sujuisi jatkossa paremmin.

4. Sovittelusopimus

Osapuolet tekevät yhdessä sovittelusopimuksen, jossa sovitaan konkreettisista askelista ja yhteistyön pelisäännöistä. Sopimus toimii tiekarttana muutokselle ja sen toteutumista seurataan yhdessä sovittelijan tuella.

5. Seuranta ja tuki

Sovitteluprosessin jälkeen järjestetään seurantatapaamisia yhdessä sovittu määrä (1-5). Näissä tapaamisissa pysähdytään onnistumisten äärelle, annetaan vahvistavaa palautetta ja tuetaan hyvän vuorovaikutuksen vakiintumista osaksi arkea.

Maksuton tarvekartoitus


Onko työyhteisössäsi olisi sovittelun tarvetta? Ota yhteyttä – kartoitamme tilanteen maksutta ja selvitämme, voisiko työyhteisösovittelu olla teille oikea ratkaisu. Kartoitus ei sido mihinkään.

Yhteydenottolomake

Yhteydenottolomake

* Pakolliset kentät

Puhelinkuvake

Palvelemme ammattitaidolla kaikissa yhdistys- ja yrityslakiasioissa Lahden ja seudulla sekä muualla Suomessa.